CARA-CARA UNTUK MEMBUAT SOS UDANG / IKAN

CARA-CARA UNTUK MEMBUAT SOS UDANG / IKAN


Bahan – bahan
1)      Cili kering
2)      Udang kering (Sesar Unjur)
3)      Cuka
4)      Gula
5)      Air
6)      Garam

7)      Pemekat yang boleh digunakan


Cara-cara membuat sos

Cuci dan pastikan cili kering didalam keadaan bersih

       
Apabila cili kering tersebut sudah dibersihkan, masukkan ia ke dalam mesin untuk dimasak bagi melembutkan cili kering tersebut untuk memudahkan apabila dikisar.


Anggaran untuk merebus satu guni cili kering ini adalah selama 1 jam, bagi memastikan cili kering tersebut betul-betul lembut dan masak.

Seterusnya, apabila cili kering tersebut sudah lembut dan masak. Masukkan ia ke dalam mesin pengisar.


Apabila cili kering sudah di kisar, masukkan ia ke dalam mesin yang di peringkat permulaan tadi untuk dimasak.

Tambahkan gula dan garam ke dalam cili yang sedang dimasak itu. Apabila gula dan garam telah larut masukkan pemekat yang boleh digunakan bagi memekatkan lagi sos tersebut.

Proses ini juga mengambil masa selama 1 jam bagi memastikan kesemua bahan betul-betul sebati.

Seterusnya, perlahankan api dan masukkan cuka secara berperingkat untuk mengelakkan ia daripada terlebih masam. Anggaran yang dijangka untuk pastikan ia betul-betul sebati adalah 1jam.

Akhir sekali, sos sudah siap dimasak, masukkan ia ke dalam mesin untuk dibotolkan dan disejukkan didalam suhu bilik.









Nurliyana Abdul Raza (S21358)

2 comments:

  1. Salam cik. Kat mana beli mesin masak sos tu dan berapa harga. Saya nana 0193769697

    ReplyDelete
  2. Assalam..
    Harap jasa baik tuan / puan kongsi nama mesin masak sos,di mana tuan / puan beli dan berapa harganya. Puas google x jumpa. Terima kasih.

    Pn. Su 014-2552377
    Alor Setar

    ReplyDelete